Vânzările de locuințe - cele mai recente tendințe, în date statistice

Diverse
26/08/2024

Vânzările de locuințe - cele mai recente tendințe, în date statistice

Cel mai recent raport asupra pieței mobiliare rezidențiale realizat de imobiliare.ro ne arată tendințe pozitive în trimestrul II al acestui an, reliefând, cu date statistice, un sector care nu încetează să crească, în ciuda dificultăților mediului economic actual. 

Vânzările de locuințe au înregistrat un trend ascendent la nivel național, cu o evoluție a cererii de 8,3% față de perioada similară a anului trecut. Oferta de proprietăți listate de vânzare a scăzut însă cu 6%, ceea ce explică și prețurile în continuu avânt (+14,9%). Nu au crescut doar prețurile la nivel național, ci și numărul proprietăților imobiliare vândute - 5,2% evoluție per ansamblu și 13,3% creștere a vânzărilor în cazul unităților individuale. Și creditele noi acordate populației pentru locuințe au înregistrat o evoluție anuală fulminantă, cu un plus de 70%, potrivit BNR. Aceste credite au avut, în trimestrul II al acestui an o valoare medie cu 11,6% mai mare față de 2023. Scăderea dobânzii a dus însă la o rată medie a creditelor noi acordate mai mică cu 11,8% comparativ cu trimestrul doi al anului trecut. 

La Cluj, locuințele noi atrag cumpărătorii ca un magnet, chiar și la prețuri record, după cum constată specialiștii imobiliare.ro în raportul lor asupra pieței. Cererea a crescut cu 27% în al doilea trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut (+22% pentru locuințele vechi și +53% pentru cele noi). 

La capitolul prețuri, Cluj-Napoca a rămas cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, apartamentele noi atingând un nou nivel record în luna iunie, când locuințele finalizate începând cu 2020 au depășit pragul de 3.100 euro/mp util. Oferta totală de locuințe a scăzut față de trimestrul doi din 2023 cu 20%, iar oferta defalcată, pe locuințe noi, cu 29%. Cererea crescută, coroborată cu oferta scăzută și cu dezvoltarea accelerată a orașului explică avansul prețurilor.

Dacă, la nivel național, prețul mediu solicitat pentru proprietățile listate la vânzare a ajuns la 1.611 euro/mp util, la Cluj metrul pătrat util a crescut până la valoarea medie de 2.700 euro. În ultimele 3 luni, prețurile s-au majorat cu 3%, în ultimele 12 luni cu 9%, iar în ultimele 24 de luni cu 12%. Chiar și în cele mai ieftine zone din oraș, proprietarii cer peste 2000 de euro/mp util. În Iris, de pildă, prețul/mp este de circa 2.278 euro, în Someșeni, de 2.159 euro, în timp ce, în cele mai scumpe zone, prețurile se situează în jurul valorii de 3.000 de euro - 2.969 euro în Andrei Mureșanu, 2.929 euro în Sopor și 2.903 în Plopilor.

Chiar dacă oferta a scăzut în acest an, la Cluj sunt disponibile cele mai multe proprietăți pentru cumpărare  după Capitală, orașul de pe Someș oferind locuințe potrivite pentru toate gusturile și necesitățile. Fapt reflectat și de numărul imobilelor vândute în al doilea trimestru al acestui an, care a fost cu 2% mai mare față de perioada similară a anului trecut. 

Datele statistice ne arată, așadar, o piață imobiliară care își continuă creșterea, reușind să rămână stabilă și să treacă peste dificultățile din ultimii ani (pandemie, inflație ș.a.). Investițiile imobiliare au rămas profitabile, mai ales la Cluj-Napoca, unde cumpărarea unui apartament aduce, în timp, un profit considerabil, atât prin închiriere, cât și prin creșterea valorii de piață a proprietății. Cumpărarea unei locuințe la Cluj reprezintă o idee bună pentru cei care își doresc să trăiască în orașul unde condițiile de viață sunt superioare celor din alte zone ale țării. Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de imobile, disponibile pentru cumpărare sau închiriere, și vă ajută să găsiți mai ușor sentimentul de ,,acasă” sau satisfacția unei investiții reușite. Vă invităm să ne contactați!