Piața imobiliară și-a continuat creșterea în primul trimestru al anului 2019
Autor:
Diverse • Apartamente • Case si Vile • Noutati Welt Imobiliare
21/06/2019
„Prețurile proprietăților rezidențiale sunt încă în creștere, dar într-un ritm mai redus”, titrează specialiștii imobiliare.ro în cadrul unui raport realizat pentru trimestrul I al anului 2019, care subliniază ceea ce Welt Imobiliare a prognozat încă din iarnă: anul acesta nu aduce nori sumbri de criză, ci este unul al așezării pieței imobiliare, care s-a echilibrat într-un raport normal al cererii și ofertei, prețurile temperându-și ascensiunea, ce însă nu s-a oprit, fiindcă cererea continuă să fie una substanțială.
„Tendința de temperare a ritmului de creștere a prețurilor, identificată de Analize Imobiliare încă din a doua jumătate a anului 2017, s-a menținut și în primul trimestru din 2019. Prețurile și-au continuat traiectoria ascendentă într-un ritm și mai redus decât anul trecut, astfel încât diferența anuală a prețurilor proprietăților rezidențiale a ajuns la +4,6%, în condițiile în care, în cele trei luni anterioare, același indicator se situa la o valoare de +5,3%”, explică analiștii imobiliare.ro.Conform aceluiași raport, în primul trimestru din 2019 au fost disponibile spre vânzare cu aproape 50% mai puține apartamente și case în imobile vechi decât în 2015, proprietățile „evaporându-se” de pe piață în urma tranzacționării lor. Mai puține proprietăți, dorite de mai mulți cumpărători, fac ca prețurile să se mențină la un nivel ridicat, cu o ușoară tendință încă de a mai crește. Vânzătorii, curtați de multitudinea de clienți care le trec pragul pentru vizionări, nu sunt încă dispuși să își ajusteze mult în jos prețul solicitat. Aceasta este o veste nefavorabilă pentru vânătorii de ponturi, dar una bună pentru proprietarii care doresc să își vândă apartamentele la prețul corect al pieței sau pentru cumpărătorii care își pot achiziționa o nouă locuință liniștiți că au plătit pentru ea un preț care, cel mai probabil, nu se va diminua în viitorul apropiat.
Clujul sfidează predicțiile de criză
„Clujul sfidează predicțiile de criză” titrează același studiu, predicțiile de criză fiind adevăratul balon de săpun al anului 2018, și nu piața imobiliară, care mulți sperau să se prăbușească dramatic. Într-un domeniu aflat în plină expansiune este, de altfel, firesc, să existe și mulți speculanți, corbii dând târcoale de ani de zile prăzii pe care o speră rănită, pentru a se putea hrăni ulterior din cadavrul unui organism prăbușit. Vânătorii de ponturi, căutătorii de comori imobiliare subevaluate, au alimentat, în perioada 2017-2018, o amplă zvonistică menită a anticipa și chiar a provoca o criză. Piața însă, matură și echilibrată, a rezistat acestor atacuri informaționale care nu au destabilizat-o, convingându-i doar pe cei mai creduli sau pe turiștii imobiliari care au căutat în zadar doi ani de zile oferte mult sub prețurile uzuale cerute de către proprietari. Cei care nu au ascultat falșii profeți ai crizei și au achiziționat locuința mult dorită au câștigat (o casă nouă la o valoare ce deja a crescut, o investiție care le aduce venituri din chirii etc.). Cine a crezut că vine criza s-a ales doar cu timp pierdut pe vizionări și căutări aberante, cu o cruntă dezamăgire și cu banii devalorizați în contul bancar. Însă, acum, în 2019, par a se fi trezit la realitate chiar și cei mai naivi, fiindcă în piață se vorbește tot mai puțin despre o iminentă criză.
Evoluția prețurilor, în date statistice
Conform datelor statistice furnizate în raportul realizat de către imobiliare.ro, prețurile au evoluat în anul 2019 în felul următor:- proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 0,8% față de ultimul trimestru al anului 2018- ritmul anual de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a fost de 4,6% în primul trimestru din 2019- în ceea ce privește prețurile de tranzacționare a locuințelor, creșterea anuală a fost de 5,3%Concluzia specialiștilor imobiliare.ro: „Tendința de temperare a ritmului de creștere a prețurilor, identificată încă din a doua jumătate a anului 2017, se menține.” Vorbim, așadar, doar despre o temperare a scumpirilor, nicidecum despre ieftiniri spectaculoase.
Creșteri de prețuri la Cluj, mai mari decât media națională
Unele orașe din România, cum este și cazul Clujului, înregistrează creșteri de prețuri mai mari decât media națională, prețurile locuințelor fiind corelate direct cu nivelul de atractivitate al orașului, iar Clujul este un magnet pentru tinerii care vin aici la facultate sau pentru un loc de muncă mai bun. Și nu doar tinerii decid să se mute la Cluj, ci, în ultimii ani, și părinții lor. Studenții veniți aici acum 5-10-15-20 de ani, din orașele natale, și deveniți ulterior clujeni cu acte în regulă, s-au căsătorit, au făcut copii, iar acum bunicii își vând casele din orășelele mai mici și se mută la Cluj pentru a avea grijă de nepoți. Cu o cerere atât de însemnată, este normal ca un oraș-magnet pentru noi locuitori să genereze creșteri imobiliare.
„După Brașov, Cluj-Napoca se situează pe locul secund în clasamentul creșterilor de preț – atât în cel trimestrial, cât și în cel anual. Aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a majorat cu 1,7% în primul pătrar din 2019, până la o valoare de 1.560 de euro pe metru pătrat util (față de 1.530 euro pe metru pătrat util în cele trei luni anterioare). Acest avans este unul important, propulsând capitala Transilvaniei de pe locul al patrulea pe cel de-al doilea în clasamentul scumpirilor anuale din marile orașe. Diferența de preț la 12 luni ajunge, în momentul de față, la 6,4%”, scriu specialiștii imobiliare.ro.Prețurile la Cluj, pe cartiere
Conform datelor oferite de imobiliare.ro., cel mai mare avans al prețurilor, în cuantum de 5.9%, a avut loc, în primul trimestru al anului 2019, în cartierul Someșeni, unde prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1 280 euro/mp util (față de 1 210 euro/mp în trimestrul anterior). Și prețurile în Baciu au crescut cu 3,5%, de la 980 euro/mp la 1 010 euro/mp. În Plopilor, apartamentele s-au scumpit cu 3,2% (la 1 770 euro/mp). În Gheorgheni și Andrei Mureșanu creșterile au fost de 2,5% (prețurile au ajuns la 1 680 euro/mp). Și în Iris apartamentele s-au scumpit cu 2,5% (prețul mediu/mp ajungând la 1 400 euro). În Florești, prețurile au scăzut cu 2,1%, un apartament ajungând să coste, în medie, 880 euro/mp. Și în cartierele Gruia, Dâmbul Rotund, Gară, Bulgaria, apartamentele s-au ieftinit cu 0,8%/mp. Totuși, arealul Mănăștur-Borhanci-Câmpului a fost depășit de Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria, unde valoarea medie a unui mp util este de 1.440 de euro. În Zorilor s-a înregistrat o scădere a prețurilor medii cu 0,4% (1 580 euro/mp). În Centru, prețurile au crescut cu 0,2% (la o valoare medie de 1 800 euro/mp), iar în Mărăști, Între Lacuri și în zona Aurel Vlaicu majorările au fost de 0,8% (1 580 euro/mp).
Acum este o perioadă bună pentru achiziția unei noi locuințe
Conform tuturor datelor, acum traversăm o perioadă prielnică pentru achiziția unei noi locuințe. Segmentul imobiliar este unul matur, piața s-a echilibrat, creșterile de prețuri s-au temperat, există multe proprietăți atractive, dar și clienți suficienți pentru cei care doresc să vândă. Dacă doriți să cumpărați sau să vindeți o proprietate, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție. Ne puteți găsi aici.