O nouă lege îi protejează pe proprietari împotriva presiunilor de a își vinde locuința

Diverse
01/07/2024

O nouă lege îi protejează pe proprietari împotriva presiunilor de a își vinde locuința

O nouă reglementare legislativă vine în sprijinul proprietarilor de locuințe, protejându-i de presiunile de orice natură care ar putea fi exercitate asupra lor cu scopul de a-și înstrăina imobilele. Legea este una binevenită, consfințind dreptul la proprietate și la utilizarea netulburată a acesteia, iar pedepsele sunt deosebit de aspre pentru persoanele care fac presiuni asupra proprietarilor astfel încât aceștia să își vândă imobilele.

Astfel, pentru protejarea proprietarilor care s-ar putea afla într-o asemenea situație, au fost adoptate următoarele prevederi:

- Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. 

- Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. 

Acțiunea penală se va pune în  mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, așa că proprietarii vor trebui să se adreseze organelor legale în cazul în care asupra lor sunt exercitate acțiuni de intimidare pentru a fi forțați să își vândă locuința. 

În esență, modificările aduse Codului Penal includ două principale infracțiuni: tulburarea folosinței locuinței și împiedicarea folosinței normale a locuinței. Noile măsuri au fost adoptate în contextul în care au apărut rapoarte în mediul public despre persoane care se folosesc de intimidare și de alte tactici coercitive pentru a îi determina pe locatarii din anumite imobile să-și vândă locuințele la prețuri reduse, pentru a-și extinde portofoliul de proprietăți. Noile reglementări sunt menite a descuraja practicile abuzive ale acestor ,,investitori” agresivi, oferind un cadru legal robust pentru protejarea drepturilor proprietarilor, pentru ca aceștia să nu poată fi forțați să își înstrăineze imobilele sub presiunea unor grupuri ilegitime de interese. 

Potrivit oficialităților, situația a fost una mai des întâlnită la Timișoara. Chiar dacă nu este una specifică mediului imobiliar clujean, cunoașterea legii le este utilă proprietarilor care se pot proteja în cazul apariției unor asemenea situații nedorite, dar și celor care ar putea fi tentați de asemenea practici, care îi pot priva de libertate.

Pentru a vinde sau a cumpăra imobile la prețuri avantajoase, în zone dintre cele mai bune, vă recomandăm să apelați la o agenție imobiliară consacrată care vă oferă o garanție în plus asupra siguranței și legalității tranzacției. Welt Imobiliare vă pune la dispoziție sprijin specializat pentru vânzări și închirieri de imobile, consilierii noștri venindu-vă în întâmpinare cu un portofoliu bogat de proprietăți, atunci când doriți să cumpărați sau să închiriați, și cu o bază solidă de clienți, atunci când căutați un cumpărător, ori un chiriaș. Vă invităm să ne contactați!