E-xercițiul fizic
Autor:
Diverse
22/11/2012
E-xercițiul Fizic Dacă ieri am scris despre importanţa alimentaţiei pentru a putea avea un corp sănătos astăzi urmând acronimul “NEW START” azi vă scriu despre importanţa EXERCIŢIULUI FIZIC pentru corpul nostru. Importanţa sportului începe să fie în ultimi ani o preocupare pentru tot mai multe persoane putem conştientiza acest lucru şi prin numărul mare de săli de fitness deschise în oraşul nostru în ultimii 5 ani. Exerciţiu fizic în mod regulat ne ajută enorm de mult sănătatea şi ne fereşte de multe afecţiuni şi bineînţeles de o îmbătrânire rapidă a corpului nostru. În continuare o să vă prezint un studiu comparativ între România şi UE care ne va arăta cât de des fac românii sport faţă de restul cetăţenilor UE. Studiul este preluat de pe site www.gandul.info:
Românii nu prea iau sportul în serios: jumătate dintre ei recunosc că nu fac deloc mişcare. Nici "efortul" nu e chiar efort, ci, potrivit studiilor, mai degrabă prilej de socializare.
Cum stăm în comparaţie cu europenii
Aproape jumătate dintre români nu fac niciodată sport, faţă de 39% dintre cetăţenii europeni şi doar opt din o sută de conaţionali practică exerciţii fizice în mod regulat, după cum arată eurobarometrul "Sport şi activitate fizică", publicat în primăvara acestui an de Comisia Europeană. Românii sunt cu mult sub media europeană la capitolul mişcare, indiferent că este vorba de frecvenţa cu care fac exerciţii ori de scopul pentru care aleg să facă sport. România nu se compară nici de departe cu Irlanda şi ţările nordice, care iau mişcarea cel mai în serios din toată Europa. Astfel, 23% dintre cetăţenii irlandezi practică o formă de sport cel puţin de cinci ori pe săptămână, faţă de 8% în ţara noastră. Vestea bună este că stăm mult mai bine decât bulgării, grecii şi italienii: doar 3% dintre aceştia desfăşoară activităţi sportive cu regularitate.
Faci sport? Socializezi
De ce aleg românii să facă sport? Cei mai mulţi (43%) spun că pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, faţă de 61%, media UE, cu 18 procente peste România. Diferenţe mari se constată, de altfel, la cele mai multe categorii, chiar dacă răspunsurile sunt aceleaşi. Astfel, doar 10% dintre conaţionali fac mişcare pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică, de patru ori mai puţin decât restul europenilor. Sportul este mult mai distractiv pentru restul Europei, după cum arată rezultatele studiului, 39% dintre cetăţenii UE declarând că acesta este scopul pentru care aleg mişcarea, faţă de 11%, în România. Aceştia sunt respondenţii care ştiu de ce fac exerciţii fizice, pentru că unii fac sport fără a avea neapărat un motiv. 17 din o sută de români intră la această categorie, comparativ cu 3%, media europeană. Sunt însă şi dintre cei care declară că desfăşoară activităţi sportive pentru a-şi face prieteni. Cetăţenii români sunt astfel mai puţin prietenoşi decât europenii, după cum arată eurobarometrul: 3% este procentajul din România, comparativ cu 5%, media UE. Până la urmă, sport se poate face oriunde, în parc, pe drumul dintre casă şi serviciu sau şcoală, după cum au răspuns majoritatea participanţilor la sondaj. Practic, cei care merg la sală ori la cluburi de sănătate, dotate cu aparate moderne şi bazine de înot, sunt mult mai puţini, pentru că asta presupune bani cheltuiţi. E drept însă că nivelul de trai din UE este cu mult peste cel din România. Doar 4% dintre conaţionali merg la sala de fitness, comparativ cu 11%, media UE. Românii se dovedesc însă mai puţin convenţionali decât europenii, 26% dintre respondenţii autohtoni spunând că fac sport în alte locuri decât cele menţionate, faţă de 11%, media UE.
Româncele de peste 40 de ani iubesc sportul
Bărbaţii din UE desfăşoară mai des activităţi sportive decât femeile. În România, bărbaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani sunt, de departe, cei mai dinamici, în timp ce româncele iubitoare de mişcare fac parte din categoria de vârstă 40-54 de ani. Spre comparaţie, în UE, cei mai numeroşi sunt bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (19% dintre respondenţi), respectiv femeile de la categoria 55-69 de ani (11% dintre răspunsuri). La studiul european au participat aproape 27 000 de cetăţeni din cele 27 de state membre, iar sondajul s-a desfăşurat la finele anului trecut.
Alte constatări ale studiului
Cetăţenii UE au preferinţe diferite în privinţa locului unde practică exerciţiile fizice: 83% dintre sloveni preferă exerciţiile în aer liber, acest indicator fiind de 76% în Finlanda şi de 67% în Estonia. Exerciţiile în aer liber sunt preferate de doar 27% dintre respondenţii din Grecia, de 28% dintre cei din Malta şi de 29% dintre cei din România. Centrele de menţinere a formei fizice sunt cele mai populare locuri pentru suedezi (31%) şi ciprioţi (22%), în timp ce doar 2% dintre respondenţii francezi şi maghiari le preferă, 61% dintre respondenţii din Germania şi 57% dintre cei din Austria sunt membri ai unor cluburi de sport sau ai altor cluburi unde se desfăşoară exerciţii fizice, în timp ce aceşti indicatori au valori mult mai mici în Ungaria (8%), Grecia şi Lituania (12%). În ansamblu, cetăţenii europeni consideră că autorităţile locale depun suficiente eforturi pentru a le pune la dispoziţie oportunităţi de practicare a exerciţiilor fizice. Finlanda (76%) şi Luxemburg (75%) înregistrează cel mai mare nivel de satisfacţie, pe când cetăţenii din Polonia şi Italia (52%) consideră că autorităţile nu depun suficiente eforturi. Sursa: https://www.gandul.info/news/opt-romani-dintr-o-suta-fac-sport-in-mod-regulat-cum-arata-cifrele-in-ue-special-7682636
Din acest studiu vedem că românii încep să pună accent, deşi nu suficient pe sport. Un motiv în plus pentru a face sport este acela că ajută şi la sănătatea mentală şi emoţională a individului. O să vă prezint în continuare câteva idei care susţin acest lucru. Beneficiile exerciţiului fizic asupra sănătăţii fizice sunt bine cunoscute. În ultimii ani, studiile s-au focalizat asupra beneficiilor exerciţiului fizic asupra sănătăţii emoţionale şi mentale. Atât tinerii, cât şi adulţii care practică exerciţii fizice în mod regulat, au o sănătate mentală şi emoţională mai bună comparativ cu persoanele inactive, sedentare şi „exerciţiul fizic reduce simptomele depresiei şi anxietăţii şi îmbunătăţeşte dispoziţia afectivă” (Organizaţia Mondială a Sănătății-OMS). În consecinţă, OMS recomandă exerciţiul fizic ca modalitate de reducere a riscului de depresie sau anxietate. Statisticile ne arată că, aproximativ 7-12% din populaţia adultă are tulburări de tipul depresiei sau de tipul anxietăţii care necesită o formă de intervenţie (medicamentoasă şi/sau psihologică). Modificarea stilului de viaţă şi, în mod special, practicarea regulată a exerciţiului fizic a devenit o alternativă sau o măsură de intervenţie complementară psihoterapiei şi terapiei medicamentoase.
Exercițiul fizic: este o modalitate eficientă de reglare sau control al stărilor emoţionale negative (depresie, furie, anxietate, îngrijorare); îmbunătăţeşte calitatea somnului; reduce starea de tensiune, oboseală şi impactul negativ al stresului de zi cu zi. Sursa: https://www.mindinstitute.ro/ro/Articole/-4/-2
După cele prezentate mai sus nu cred mai este nevoie de argumente în plus pentru a vă convinge că merită să faceţi sport pentru a fi sănătoşi într-un corp sănătos. Echipa Welt Imobiliare vă doreşte şi astăzi să fiţi sănătoşi, având un stil de viaţă echilibrat şi practicând exerciţii fizice regulate.
PS: Pentru a face sport astăzi, vă invităm să veniţi pe jos la sediul nostru pentru că cele mai bune oferte imobiliare!
Marius M, Welt Imobiliare