Cumpărarea apartamentelor în imobile noi, nefinalizate: risc sau investiţie?
Autor:
Diverse • Apartamente • Case si Vile • Terenuri • Inchiriere
26/11/2012
Mai jos, vă prezentăm interviul colegului nostru Tudor Marc acordat publicației CityNews, despre avantajele și modul cum se poate proteja un cumpărător în cazul achizitiei unui apartament într-un bloc nefinalizat. Chiar dacă vânzarea, respectiv cumpărarea unui apartament într-un bloc aflat în faza de proiect sau de construcţie nu mai înregistrează acelaşi ritm ca şi înainte de 2008, există în continuare clujeni care preferă să opteze pentru o astfel de achiziţie. În schimbul asumării riscului ca respectivul imobil să nu se finalizeze, cei care optează pentru contractarea unui apartament înainte de finalizarea construcţiei au şi o serie de avantaje.
„Principalul avantaj, care atrage cei mai mulţi cumpărători, este cel financiar. Constructorii sunt dispuşi ca în această fază să acorde discounturi care pot ajunge şi la 10% din valoarea apartamentului. În plus, mai există şi avantajul că poţi alege apartamentul pe care ţi-l doreşti. De regulă, în imobilele bine poziţionate pentru care se cere un preţ care ţine cont de situaţia pieţei, dacă vii în momentul în care construcţia e terminată, ori nu mai găseşti apartamente, ori găseşti doar apartamente pe care nu le-a dorit nimeni”, arată Tudor Marc, consilier imobiliar al agentiei Welt Imobiliare.
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, cei care optează pentru acest tip de achiziţii nu se pot proteja în totalitate de riscul pe care îl presupune această investiţie. Totuşi, se pot face anumite demersuri care să reducă riscul de a plăti pentru un apartament în care nu se vor muta niciodată. „Din păcate insolvenţa nu poate fi nici evitată, nici anticipată. Însă, dacă închei un antecontract pe care îl notezi în cartea funciară poţi ajunge şi tu, ca şi client, la masa credala”, susţine Dan Mircea Cârlănarul vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Cluj. Astfel, cresc şansele ca, în cazul intrării În insolvenţă a dezvoltatorului imobiliar, clientul să îşi recupereze măcar o parte din suma cheltuită.
„Unii constructori, pentru a oferi un confort psihic cumpărătorilor, acceptă această variantă, de înscriere a contractului în CF-ul terenului pe care se va ridica blocul. Astfel, oamenii văd CF-ul, văd că nu există ipotecă”, susţine şi consilierul Welt Imobiliare, care arată că această înscriere în CF este cel mai puternic act care se poate încheia între părţi în faza de construcţie. Însă, înainte de a se ajunge la semnarea precontractului şi înscrierea acestuia În CF, specialiştii recomandă şi alte măsuri. „În primul rând, cumpărătorul ar trebui să se intereseze despre situaţia dezvoltatorului. Eu le recomand să se uite pe site-ul Ministerului Finanţelor şi să vadă dacă societatea a depus bilanţul în ultimii ani, să se intereseze dacă are restanţe la plata taxelor la stat. Din păcate, sunt prea puţini cei care apelează la o astfel de verificare”, susţine Carlanaru, care arată că dacă societatea are datorii la bugetul statului, riscul de intrare în insolvenţă este mai mare. „În plus, trebuie neapărat verificată situaţia terenului pe care se construieşte imobilul, iar pentru aceasta ar fi nevoie să apeleze la un expert, pentru ca aşa se poate vedea dacă există sau nu sarcini. Mai exact, dacă dezvoltatorul a ipotecat sau nu respectivul teren. În momentul în care există ipotecă, clientul ar trebui să fie mai circumspect, chiar dacă aceasta nu înseamnă neapărat că dezvoltatorul nu este serios, deoarece riscul societăţii de a intra în insolvenţă creşte direct proporţional cu suma împrumutată”, mai spune Carlanaru. Vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Cluj arată că, în ultima perioadă, numărul celor care au optat să achiziţioneze un apartament într-un imobil nefinalizat nu este foarte mare, deoarece majoritatea cumpărătorilor apelează la un credit bancar, pentru care trebuie să facă dovadă că sunt proprietarii respectivului apartament.
sursa: www.citynews.ro
Tudor M, Welt Imobiliare