Cum să vă negociaţi chiria cu potenţialul proprietar
Autor:
Diverse • Apartamente • Case si Vile • Birouri • Spatii Comerciale • Spatii Industriale • Inchiriere
06/12/2013
Uitându-vă peste anunţuri imobiliare, în vreme ce căutaţi un apartament de închiriat, vedeţi un singur preţ. Însă, preţul de cerere nu este întotdeauna singurul preţ. Dacă vă faceţi "temele", înainte de a vorbi cu un potenţial proprietar despre negocierea chiriei, este posibil să obţineţi o reducere semnificativă.
Care este puterea dvs. de negociere?
Vă aflaţi cumva într-o piaţă saturată? În pieţele saturate — unde sunt mai mulţi chiriaşi decât apartamente disponibile — e puţin probabil ca proprietarul să negocieze preţul chiriei. De ce? Dacă trei sau patru oameni sunt dispuşi să plătească preţul de cerere pentru un apartament de închiriat, proprietarul nu este motivat să scadă preţul. Puteţi să vă daţi seama de gradul de saturaţie al pieţei căutând şi urmărind oferte timp de câteva zile. Încercaţi să observaţi câte apartamente sunt disponibile într-o anumită zonă şi în cât timp dispar sau devin nedisponibile acele oferte. Cu cât rămân ofertele mai mult pe piaţă, cu atât piaţa este mai degajată. Dacă aţi programat vizionări pentru apartamente de închiriat şi sunteţi anunţat că programările sunt anulate, din cauză că apartamentele s-au închiriat între timp, probabil că vă aflaţi într-o piaţă suprasaturată. În pieţele degajate, proprietarii vor fi dornici să îşi închirieze proprietăţile chiar şi la un preţ mai mic decât preţul lor de cerere. Nu e de mirare, fiindcă un apartament fără chiriaş e un minus pentru proprietar. Prin urmare, într-o situaţie de felul acesta, un proprietar probabil că va face bucuros o reducere, decât să mai lase apartamentul pe piaţă.Puteţi să demonstraţi că sunteţi o persoană responsabilă? Nu vă lăsaţi descurajaţi! Chiar şi dacă acţionaţi pe o piaţă saturată, puteţi avea un atu personal. Proprietarii vor siguranţă şi previzibilitate. Pe termen lung, aceste două lucruri pot să scutească proprietarii de multe cheltuieli. Dacă puteţi demonstra că aveţi aceste calităţi - principalele atribute pe care le urmăresc proprietarii sunt un job stabil şi un cont de economii sănătos - s-ar putea să obţineţi o reducere din preţul chiriei sau să convingeţi proprietarul să facă alte concesii.
Puteţi să arătaţi angajamentul că veţi rămâne o perioadă mai lungă? Dacă plănuiţi să staţi în apartamentul închiriat doi, trei ani sau mai mult, acesta va fi un beneficiu major pentru proprietar. Când un proprietar trebuie să închirieze un apartament unui chiriaş în fiecare an, acesta pierde mult în costuri de tranzacţie (renovări, comisioanele agenţilor imobiliari, servicii de curăţare profesională), precum şi prin simplul efort de găsire a unui nou chiriaş. Deci, dacă aveţi de gând să staţi mai mult, subliniaţi lucrul acesta când discutaţi cu proprietarul.
Negociați cunoscându-vă punctele forte
Odată ce sunteţi conştienţi de punctele dvs. forţe care vă diferenţiază de ceilalţi chiriaşi, sunteţi pregătiţi să iniţiaţi discuţia de negociere cu proprietarul. Este esenţial să fiţi încrezători în sine şi calmi. Evitaţi atitudinile agresive, sau să cădeţi în cealaltă extremă a timidităţii. Cunoscând piaţa şi preţurile, o tactică bună este să comparaţi facilităţile apartamentului cu cele ale altor apartamente disponibile în zonă. Gândiţi-vă la un preţ care vi se pare potrivit pentru apartamentul pe care îl aveţi în vedere, şi justificaţi preţul cu motive: bucătăria e prea mică, nu aveţi parcare disponibilă sau e pur şi simplu prea scump în comparaţie cu alte proprietăţi asemănătoare din aceeaşi zonă. Apoi, accentuaţi-vă punctele forte: veţi fi un chiriaş responsabil, vreţi să închiriaţi pe termen lung etc.
Când începeţi să negociaţi, cereţi un preţ mai mic decât speraţi că veţi obţine. Veţi face acest lucru pentru două motive: primul este că s-ar putea chiar să îl obţineţi; al doilea motiv este că, dacă proprietarul este interesat de negociere, este probabil că vă veţi întâlni undeva la mijloc, între oferta făcută la început de către dvs. şi preţul cerut de proprietar. Dacă ofertaţi la început un preţ mai mic (dar totuşi rezonabil), un preţ situat la mijloc va însemna că v-aţi atins scopul, iar atât dvs. cât şi proprietarul veţi simţi că aţi făcut o afacere bună. Până la urmă, negocierile de succes depind de cunoaşterea pieţei, a apartamentului vizat şi de o atitudine calmă şi raţională. Dacă faceţi toate acestea, aveţi o şansă destul de bună să plătiţi o chirie lunară mai mică. Noi vă urăm mult succes! Şi dacă aveţi nevoie de ajutor pentru găsirea ofertelor, nu vă faceţi griji! Cele mai bune oferte le găsiţi chiar aici!