Cluj-Napoca oferă cea mai mare piață a închirierilor de locuințe din provincie

Diverse
03/09/2024

Cluj-Napoca oferă cea mai mare piață a închirierilor de locuințe din provincie

Potrivit celui mai recent raport asupra pieței imobiliare rezidențiale, realizat de imobiliare.ro pentru intervalul aprilie - iunie 2024, chiriile din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din țară, la paritate cu cele din București, fapt determinat și de câștigurile medii consistente pe care le obțin clujenii. 

Numărul celor interesați de închirierea unui apartament la Cluj-Napoca a crescut în trimestrul doi față de primele trei luni ale acestui an, și oferta fiind pe măsură: orașul de pe Someș se poate lăuda cu a doua cea mai mare piață a închirierilor de locuințe din țară, după Capitală. Municipiul este primul din provincie raportat la ofertă, reușind să depășească competitori precum Timișoara, Brașov, Iași sau Constanța. 

Clujenii plătesc unele dintre cele mai mari chirii, dar obțin și venituri lunare similare cu cele din București. În timp ce în Capitală câștigul salarial mediu net ajunge la 6.428 lei, în județul Cluj acesta este de 6.083 lei pe lună, conform celor mai noi date oferite de Institutul Național de Statistică. Chiria medie solicitată de proprietari pentru un apartament cu 2 camere este, atât în Cluj, cât și în București, de circa 2.735 lei. Valorile comparabile, atât în privința costurilor, cât și a câștigurilor, ne arată un nivel al calității vieții la Cluj apropiat de cel din București.

În trimestrul doi al acestui an, chiria medie solicitată pentru un apartament de tip studio în Cluj-Napoca a ajuns la 350 de euro, pentru două camere la 550 de euro, iar pentru 3 camere la 650 de euro. Cele mai scumpe zone sunt Sopor (663 euro, chiria medie lunară), Andrei Mureșanu (650 de euro), Centru (650 de euro), Plopilor (650 de euro), iar cele mai ieftine zone sunt Mănăștur (480 de euro), Iris (500 de euro), Grigorescu (500 de euro), Someșeni (400 de euro). 

Apropierea debutului anului universitar a adus, începând din luna august, o tendință de creștere pe piața chiriilor. Consecință a evoluției ascendente a cererii, un apartament cu 3 camere a ajuns să coste, în medie, aproape 700 de euro/lună. Față de august 2023, apartamentele cu 3 camere s-au scumpit la Cluj-Napoca cu 17%, iar cele cu 2 camere și garsonierele cu circa 10%. 

Cel mai ieftin cartier, din perspectiva prețului chiriilor, este în prezent Someșeni, cele mai căutate sunt cartierele Mărăști și Gheorgheni (unde chiria medie pentru un apartament este de 550 euro/lună), iar cea mai mare ofertă e în Mănăștur, acesta fiind și cel mai extins cartier al Clujului. 

Pentru cei care caută o chirie sunt foarte importante proximitatea față de punctele de interes, facilitățile din zonă și dotările locuinței, iar Clujul e deosebit de ofertant în toate cartierele sale prin infrastructura eficientă de transport public, prin parcurile modernizate, centrele comerciale echilibrat răspândite, prin condițiile superioare de trai pe care le oferă. 

Welt Imobiliare vă pune la dispoziție un portofoliu bogat de locuințe de închiriat, căutând împreună reușind să găsim în cel mai scurt timp cea mai potrivită opțiune. Vă invităm să ne contactați!