Cluj-Napoca este cel mai performant oraș din România, potrivit City Index 2024

Diverse
31/07/2024

Cluj-Napoca este cel mai performant oraș din România, potrivit City Index 2024

Potrivit City Index 2024, un barometru de performanță urbană dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare, Cluj-Napoca este cel mai performant oraș din România, din perspectiva coroborată a trei indicatori: calitate, prosperitate și vibrație. Un argument în plus pentru investitorii imobiliari, locuințele la Cluj fiind la mare căutare tocmai datorită calității vieții pe care o oferă municipiul. 

Indexul de performanță al orașelor realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare oferă investitorilor un cadru de evaluare a potențialului economic și social al orașelor, evidențiind realizările și potențialul acestora, care pot atrage noi rezidenți, turiști și investitori. City Index este un instrument util pentru decizii informate, arătând punctele forte ale Clujului și putând ghida hotărârile investiționale. 

În clasamentul general al orașelor reședință de județ, care ia în calcul cele trei componente ale performanței urbane (calitatea, prosperitatea și vibrația unui oraș), Cluj-Napoca se situează pe primul loc, fiind urmat de București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași și Oradea.

Din perspectiva calității, Clujul se remarcă prin resursele educaționale superioare pe care le oferă și prin conectivitatea aeriană care facilitează atât călătoriile turistice, cât și conexiunile de business. Prosperitatea este conferită de marea densitate antreprenorială și de șomajul scăzut. Vibrația aparte a orașului o generează mai ales elevii și studenții, cu nota lor de prospețime și de poftă de viață activă, și opțiunile variate de wellness aflate la dispoziția locuitorilor. 

De la infrastructura modernă și serviciile publice eficiente, până la mediile culturale și inovatoare care încurajează creativitatea și progresul, Cluj-Napoca a reușit să își crească performanța și calitatea vieții în mod constant în ultimele decenii.

Punctele forte ale orașului, așa cum reies din analiza City Index 2024:

· Sectorul semnificant de tehnologie, conexiunile rapide cu Vestul Europei, viața universitară efervescentă, cafenelele, restaurantele și parcurile modernizate.

· Capacitatea de atragere a investițiilor străine, în special în sectorul IT&C, care a dus la dezvoltarea accelerată a orașului cu un ecosistem vibrant și divers de afaceri (care include atât corporații, cât și businessuri mici și medii).

· ,,Cu o firmă activă la zece locuitori, Clujul are cea mai mare densitate de companii, raportat la populație, dintre toate orașele analizate în City Index și, implicit, cea mai scăzută rată a șomajului.”

· ,,Orașul mai este un adevărat incubator de startup-uri, atrăgând în egală măsură antreprenori și profesioniști; în 2023, peste 10% din totalul firmelor nou înființate la nivel național au fost deschise aici.”

· Media veniturilor salariale este comparabilă cu cea din Capitală.

· Clujul e cel mai mare centru universitar din afara Bucureștiului, aproape 40% din populația totală fiind reprezentată de elevi și studenți.

· Orașul este și un centru medical regional, cu multe institute, spitale și clinici universitare de top, care susțin o speranță de viață ridicată a populației.

· Popularitatea de care se bucură urbea de mai bine de un deceniu în rândul tinerilor, al profesioniștilor în IT și al pasionaților de muzică, arte și cinema.

· ”Un studiu din 2016 al Băncii Mondiale, denumit Orașe Magnet, indica orașul de la poalele Feleacului ca fiind prima opțiune pentru românii care își doreau la momentul respectiv să se mute în altă localitate. Aproape un deceniu mai târziu, lucrurile s-au schimbat – și, în aproape toate privințele, în mai bine.”

Dacă încă mai aveați nevoie de argumente solide pentru a investi în piața imobiliară clujeană, acest index urban vi le oferă, relevând calitatea crescută a vieții locuitorilor, care generează, în mod firesc, cerere pentru proprietățile oferite la Cluj pentru cumpărare sau închiriere. 

Welt Imobiliare este o agenție care activează cu succes pe piața autohtonă de profil, oferindu-vă consultanță specializată din anul 2003. Pentru a căuta și a reuși să găsim împreună viitoarea investiție imobiliară profitabilă, ori viitorul loc pe care să-l numiți ,,acasă”, vă invităm să ne contactați!