Cele mai importante proiecte de dezvoltare urbană din 2021, cu impact asupra pieței imobiliare clujene
Autor: Welt Imobiliare
Diverse
17/12/2021
În 2021, Clujul s-a dezvoltat urbanistic atât sub aspectul construcțiilor rezidențiale, cât și ca infrastructură publică. Anul pe care l-am traversat a fost unul bogat în proiecte demarate, continuate sau finalizate, atât în zona centrală a urbei, cât și în cartiere. Prin urmare, în 2022 ne vom bucura de un oraș mai modern, cu facilități îmbunătățite, iar asta va însemna, pentru domeniul imobiliar, proprietăți mai valoroase, mai ușor de tranzacționat sau de închiriat.
Vă prezentăm, succint, cele mai importante proiecte de dezvoltare ale Clujului, din acest an. Și, vă invităm alături de noi și în anul 2022, pentru a vă informa care sunt zonele din oraș cu cel mai mare potențial de creștere!
Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente urmează a fi reamenajate, conform documentației aprobate de Consiliul Local, în luna decembrie. Modernizările cuprind o suprafață de 23160 mp în centrul vechiului cartier industrial. Piața Karl Liebknecht, Parcul Liebknecht, str. Războieni, str. Puieților, str. Gheorghe Asachi, str. Spiru Haret, str. Postăvarul, str. Nicolae Românul, str. Iris, Parcul Iris vor înflori urbanistic în urma proiectului de amenajare, proprietățile de aici, situate într-o zonă proaspăt reabilitată, dar și relativ aproape de centru, urmând a deveni mult mai atractive pentru investitorii imobiliari.
Prin noile proiecte de regenerare, Irisul gri, dominat de străzi de case și de hale de producție, va deveni un cartier verde, pregătit a le oferi locuitorilor noilor ansambluri de blocuri o calitate a vieții mai bună. Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente vor beneficia de 5857 mp de spațiu verde amenajat, de 1352 mp de piste de biciclete, de 225 noi arbori plantați, de 40 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice și de 10 stații de încărcare pentru autoturisme electrice.
În toamna acestui an, au demarat lucrările pentru modernizarea și extinderea Parcului Armătura, din același cartier. Vechiul parc va fi, la finalizarea lucrărilor, de nerecunoscut - va avea o nouă infrastructură pietonală și ciclistică pe malurile râului, un podeț pietonal și velo peste pârâul Nadăș, mobilier urban adecvat, rasteluri de biciclete, sistem de iluminat modern și o bază sportivă reconstruită de la temelie.
În 2021, au avansat în Iris și lucrările la „Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor”, un proiect care se apropie de finalizare. Parcul situat pe Bulevardul Muncii, cu o suprafață de peste 21 de hectare, le va oferi clujenilor zone vaste de promenadă și de recreere, un punct de belvedere, tiroliană, facilități sportive, dotări moderne care îi vor atrage în zonă nu doar pe locuitorii din Iris, ci și pe cei din alte cartiere și pe... investitorii imobiliari. Va fi profitabil să construiești, să vinzi și să închiriezi lângă cel mai mare parc al Clujului, conectat de oraș printr-o linie „mov” de tramvai.
În această toamnă au început lucrările în Iris și la un pod nou, Oașului - Răsăritului, care va facilita accesul între cartierele Iris - Mărăști și Centru. O circulație mai fluidă va crește calitatea vieții riveranilor și, cel mai probabil, și prețurile de tranzacționare pentru proprietățile imobiliare.
Iris nu este singurul cartier în care 2021 a adus vântul schimbării la față. În ultima ședință a Consiliului Local, din luna decembrie, a fost aprobată și modernizarea Pieței 14 Iulie din Grigorescu, după ce, în vară, în același cartier, a fost finalizată reabilitarea și extinderea Skatepark-ului Rozelor. Aici, suprafața zonei de agrement a crescut de la 1050 mp la 2157 mp.
Proiectul destinat zonei Pieței 14 Iulie cuprinde și str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, O. Goga, str. G. Enescu, unde vor fi amenajați 6157 mp de spațiu verde, 1705 mp cu piste de biciclete și vor fi plantați 262 noi arbori. Centrul cartierul Grigorescu va beneficia de iluminat public modern, de stații de încărcare pentru biciclete, trotinete și mașini electrice, de zone de joacă pentru copii ș.a. La fel ca în cazul celorlalte proiecte, obiectivul principal declarat de municipalitate este creșterea calității vieții locuitorilor din zonă, iar odată cu creșterea calității vieții locuitorilor, sporește și valoarea spațiilor locuibile.
Anul acesta, municipalitatea a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de revitalizare a luncii Someșului Mic, de care vor beneficia riveranii mai multor cartiere - Grigorescu, Plopilor, Iris, urmărindu-se crearea unui culoar de mobilitate verde de-a lungul malurilor râului (zone de tip shared-space și de agrement, alei velo și pietonale extinse, un nou pod pietonal ș.a.).
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” beneficiază de anul acesta de un nou corp de clădire (33 de săli de clasă și 9 laboratoare) și de o sală de sport extinsă și modernizată, un atu în plus pentru cartierul Grigorescu.
Mai aproape de Centru, pentru Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” au fost anunțați, în luna noiembrie, câștigătorii concursului internațional de soluții care vizează modernizarea întregului areal - al liceului, dar și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban la standardele secolului în care trăim. Străzile Argeș, Constanța și Nicolae Bălcescu vor fi reamenajate pe baza principiilor walkable și smart city. Și Canalul Morii va fi amenajat pentru creșterea calității spațiului urban din proximitatea prestigioasei instituții de învățământ preuniversitar. Implicațiile imobiliare ale unei atât de ample modernizări sunt ușor de prevăzut, mai ales că zona beneficiază și de proximitatea Bulevardului 21 Decembrie 1989 - complet reabilitat.
În jurul Parcului Central, străzile au fost refăcute în acest an. În zona centrală, și Parcul Ștefan Cel Mare (care cuprinde esplanada și spațiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca) a intrat în reabilitare.
Mărăștiul se reînverzește prin reabilitarea Parcului Farmec, un proiect pentru care anul acesta a fost semnat contractul de proiectare și execuție.
Și pentru amplul proiect de regenerare a zonei Expo Transilvania a fost semnat, în vară, contractul pentru serviciile de proiectare. Este vizată modernizarea și extinderea parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor adiacente pe baza conceptelor walkable and smart city și construirea unui parking. Infrastructura rutieră și pietonală va fi îmbunătățită pe străzile Dâmboviței, Ialomiței, Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței.
Conceptul de reamenajare a arealului Pieței Mărăști a fost prezentat în 2021 în dezbatere publică, fiind propusă optimizarea rețelei de mobilitate (prin piste de biciclete, benzi dedicate transportului public, sensuri unice, extindere rețea CTP, standuri suplimentare de taxi), extinderea spațiilor verzi și pietonale (prin trotuare, scuaruri, piațete, locuri de joacă ș.a.), introducerea de mobilier urban modern, construirea de parcaje, restructurarea frontului estic al Pieței.
În Hașdeu, pe strada Păstorului, un nou parking cu 320 de locuri a fost dat în folosință anul acesta.
În luna decembrie a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru lărgirea și modernizarea Căii Moților, Căii Mănăștur, străzii Uzinei Electrice, străzii Oțetului și străzii Mărginașă, proiecte de creștere a accesibilității în zonă care vor duce automat și la o revalorificare a proprietăților imobiliare.
În Mănăștur, lucrările la Baza Sportivă „La Terenuri” au înaintat anul acesta, urmând, cel mai probabil, să fie finalizate în 2022.
2021 a fost anul aprobării studiului de fezabilitate pentru metrou, un proiect care, transpus pe teren, va duce Clujul la un nou nivel de dezvoltare.
Ca să conchidem, oriunde ne-am uita, în Cluj, în anul 2021, au răsărit noi muguri urbanistici, care ar putea face, în următorii ani, ca orașul să înflorească sub aspect demografic, economic și imobiliar. Un municipiu cu o infrastructură publică modernă, mai verde, mai prietenos cu locuitorii, poate doar să atragă noi locuitori care, evident, au nevoie de locuințe.
Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de proprietăți, de vânzare sau pentru închiriere. Urmăriți și în anul 2022 blogul nostru, pentru a afla unde este cel mai avantajos să cumpărați sau să închiriați un imobil!