Cartierele Clujului, explicate pentru cumpărătorii din afara orașului
Autor:
Diverse • Apartamente • Case si Vile • Inchiriere
05/02/2019
„Apahida este departe de Centru?” „Baciu pe unde e?” „În Mărăști sau în Mănăștur e mai bine să cumpăr pentru investiție?” Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primesc agenții imobiliari din partea celor care vin din afara orașului pentru a achiziționa o proprietate în Cluj, fără să cunoască deloc municipiul.
Vestea Clujului ca zonă excelentă pentru investiții imobiliare s-a dus în întreaga țară și chiar și peste granițe, românii auzind că aici să cumperi și să închiriezi ulterior un apartament este deosebit de profitabil. Prețurile mari nu sunt deloc prohibitive, ci chiar atractive pentru cei care vor să își sporească veniturile - un apartament în Cluj costă mult, dar generează profituri substanțiale din chirii. Cât dai, atâta face!
Cum nu toți cumpărătorii sunt investitori profesioniști, mulți se lovesc, odată ajunși la Cluj, de problema necunoașterii orașului. La prima vedere, urbea pare un labirint de străzi și de străduțe, un amestec eterogen de cartiere, iar în haosul din mintea cumpărătorului din afara orașului cel mai la îndemână este să se orienteze spre Centru și spre tot ce este aproape de Centru, cu toate că la fel de profitabile sunt și apartamentele din cartiere.
Dezvoltarea imobiliară a orașului, mai ales din ultimii 10 ani, a făcut ca în toate zonele să existe construcții pe toate gusturile, apartamentele noi luptându-se într-o concurență acerbă cu cele „vechi”. Clujul are și cartiere aproape în întregime noi, are și anexe noi la cartierele vechi, are și zone unde predomină blocurile „comuniste” (care au ajuns să fie apreciate pentru rezistența și calitatea construcției - ele au trecut proba timpului, nu se mai „așază”, pereții nu mai crapă, și-au dovedit deja soliditatea). Orașul, per ansamblu, la prima vedere, pare un ghiveci urbanistic derutant, busola fiind, de multe ori, mentalitatea și „ce zice lumea”: „Am auzit că în Bună Ziua e mai bine să investești!”; „Am auzit că Irisul e un cartier urât.” etc.
Ce trebuie să știe investitorii din afara orașului e că în Cluj-Napoca toate zonele sunt bune pentru investiție.
Din cauza traficului aglomerat, cei care își caută o chirie preferă, de cele mai multe ori, un apartament aflat cât mai aproape de școală sau de locul de muncă, și nu unul neapărat cât mai aproape de Centru. Alegerea, așadar, atunci când cumpărăm un apartament, este „de gustibus” - alegem cartierul care ne place, bloc nou sau vechi în funcție de preferințe, parter, etaj intermediar sau ultimul etaj după cum ne dictează voința. Indiferent de alegerea pe care am face-o, chiriași în Cluj vom găsi, dacă ne promovăm ulterior proprietatea printr-o agenție serioasă sau prin site-urile de specialitate, la un preț corect al pieței (și dacă le oferim viitorilor chiriași condiții decente de trai - apartamente îngrijite, mobilate ergonomic și cu gust, utilate).
Dar, haideți să vedem care sunt cartierele Clujului, privite dinspre diversele porți de intrare în oraș:
Cartierele Clujului, pe înțelesul tuturor
Dacă veniți dinspre Alba Iulia, după ce coborâți Dealul Feleacului, pe partea dreaptă veți vedea cartierul Bună Ziua, pe stânga Europa, iar din primul sens giratoriu, la stânga, puteți merge spre Făget. Toate trei zonele sunt dezvoltate relativ recent, în ultimele două decenii, așadar veți întâlni aici construcții noi și o arhitectură modernă (față de vechile blocuri comuniste). Printre construcțiile relativ aglomerate au fost amenajate spații verzi, alei, există mijloace de transport în comun la strada principală, magazine, toate facilitățile necesare vieții cotidiene.
La nivel de mentalitate, Bună Ziua este un cartier foarte bine văzut, așa că aveți toate șansele să închiriați sau să revindeți aici la un preț foarte bun apartamentul achiziționat pentru investiție.
Mai în jos de cartierul Europa, tot pe stânga, cum coborâți pe Calea Turzii, ajungeți în Zorilor, unul dintre vechile cartiere ale Clujului, unul foarte căutat pentru chirii de către studenții de la Medicină.
Mai în jos, cum coborâți spre Centru, e zona Hașdeu, care, împreună cu Zorilor, reprezintă arealul preferat pentru închiriere al studenților mediciniști români și străini. Din acest motiv, aici și chiriile au prețuri mai mari și sunt mai căutate în perioada în care studenții vin la facultate.
Zorilor și Buna Ziua sunt cartiere preferate și de către studenții de la Arhitectură, universitatea fiind în această zonă.
Cum coborâți pe Calea Turzii, pe partea dreaptă, mai în jos de cartierul Bună Ziua este cartierul Andrei Mureșanu, un cartier liniștit, de case și de blocuri, recomandat celor care vor o locuință aproape de Centru, cadrată de un trafic mai lejer, într-un cartier rezidențial bine văzut, sigur și lipsit de agitație.
La finalul Căii Turzii, dacă mergeți înainte ajungeți deja în Centru, iar la dreapta, prin Piața Cipariu, continuând pe Nicolae Titulescu, ajungeți în Gheorgheni.
Cartierul Gheorgheni este, dintre vechile cartiere, unul dintre cele mai bine sistematizate din punct de vedere urbanistic.
Așezarea blocurilor este una aerisită, cu alei și spații verzi, iar cartierul e „irigat” de o rețea densă de drumuri. Apartamentele sunt spațioase și foarte bine compartimentate. În plus, prezența Iulius Mall în acest cartier și a Facultății de Studii Economice crește foarte mult valoarea zonei din punct de vedere investițional, apartamentele aici putând fi închiriate rapid la prețuri bune. Complexul Sportiv Gheorgheni, relativ recent inaugurat, este un alt plus al acestui cartier, care mai are și un parking (o raritate în peisajul clujean). În zona Sopor, aflată lângă baza sportivă, s-au construit doar blocuri noi, proiectele municipalității prevăzând dezvoltarea în acest areal a unui nou cartier, aproape cât Mănășturul, cel mai mare cartier al orașului.
Gheorgheniul este foarte căutat și de cumpărătorii care doresc un apartament ca locuință personală, așa că șansele de a vă revinde proprietatea aici sunt considerabile.
Între Lacuri este cartierul din spatele mall-ului, o zonă, după cum îi spune și numele, așezată între patru lacuri care îi oferă un specific urbanistic aparte.
În acest cartier antedecembrist predomină blocurile „vechi”, dar există și blocuri noi, cu o arhitectură modernă, care se vând semifinisate sau cu finisaje de lux. De regulă, clienții agențiilor imobiliare care își caută o chirie în Gheorgheni nu refuză nici un apartament aflat în cartierul Între Lacuri, deci toate avantajele Gheorgheniului sunt transferabile și zonei adiacente.
La capătul cartierului Gheorgheni s-a dezvoltat o nouă zonă rezidențială, Borhanci, cu blocuri noi și case.
Cartierul Mărăști este paralel, privit pe hartă, cu Gheorgheni și Între Lacuri. Cum veniți în Cluj dinspre Dej, prin Apahida, traversați Someșeniul, iar apoi veți vedea Mărăștiul pe partea dreaptă, cartier care se continuă până în Centru.
În partea de Mărăști dinspre Centru apartamentele sunt foarte căutate, iar în partea opusă veți auzi, cu siguranță, de „zona Expo”, una unde puteți cumpăra și garsoniere confort II, la prețuri mai mici.
Apahida este o comună de lângă Cluj, una dintre comunele care, cel mai probabil, în viitor, se va alipi de municipiu, cel puțin fizic, dacă nu și administrativ.
Apartamentele de aici sunt căutate pentru proximitatea față de oraș, pentru accesul relativ ușor și rapid până în centrul Clujului (în acest sens, întrebarea: „Este aproape Apahida de Centru?” este una corectă, având un răspuns afirmativ). În Apahida aveți supermarket, piață și mijloace de transport în comun care circulă regulat până în Cluj-Napoca. Puteți ajunge în Centru sau prin Someșeni, ori pe centura ocolitoare, care vă duce în cartierul Iris, cartier apropiat de Mărăști și de zona centrală.
Someșeniul este un cartier preponderent de case, dar și aici au început să răsară blocuri noi. Cartierul, ca orice zonă dominată de case, oferă liniște și un trafic rutier mai puțin aglomerat decât cartierele înțesate doar de blocuri.
Între Mărăști și Iris se află cartierul Bulgaria, un areal mai micuț, dominat de case.
Irisul este o veche zonă industrială a orașului, devenită însă una rezidențială după ce pe terenurile vechilor locații industriale desființate au fost construite blocuri. Noi proiecte se anunță pe terenurile virane sau cu aspect industrial de aici, așa că viitorul cartierului sună bine, atât din punct de vedere locativ, cât și investițional.
Caracterul industrial al zonei se estompează de la un an la altul, iar odată cu extinderea rezidențială a cartierului vor crește probabil și prețurile locuințelor. În zonă există un mare centru comercial, o sală de fitness, magazine, bănci, mijloace de transport în comun. Traficul spre Centru și spre Mărăști nu este deloc aglomerat, până în buricul târgului putându-se ajunge chiar și pe jos în doar o jumătate de oră.
Mentalitatea încă existentă, cum că acest cartier ar fi o zonă industrială, face ca prețurile deocamdată să fie mai mici față de alte cartiere. Perspectivele de creștere, odată cu prețurile actuale reduse, fac ca apartamentele din Iris să reprezinte în prezent excelente oportunități de investiție.
Din Iris, mergând spre Centru, ajungeți în zona Gării, iar apoi pe strada Horea, una foarte căutată pentru închiriere de către studenții de la Litere (și nu numai).
Când veniți dinspre Zalău, veți intra în Cluj prin comuna Baciu, una deja lipită fizic de oraș. Baciu tinde să devină un nou dormitor al Clujului, o zonă destinată celor care își doresc un apartament mai mare la un preț mai mic decât în municipiul aflat la 2 km distanță de zonele rezidențiale construite aici. În Baciu există două arealuri mai cunoscute cu construcții noi, zona Petrom si cea a restaurantului Regal (sau zona Primăriei).
Zona Petrom este situată mai aproape de oraș, iar cea a Primăriei se află la aproximativ 2,5 km de Petrom. Spre ambele zone rezidențiale circulă aceleași autobuze, care vă duc în Cluj până în Piața Mihai Viteazul.
Din Baciu intrați în Cluj în cartierul Dâmbul Rotund, dacă faceți la sensul giratoriu la stânga, sau în cartierul Grigorescu, luând-o în sens la dreapta, pe Tăietura Turcului.
Cartierul Dâmbul Rotund este unul mixt, cu case și blocuri vechi și noi, prețurile aici sunt ușor mai mici decât în alte zone, iar confortul este același, din Dâmbul Rotund ajungându-se foarte rapid în Centru.
Grigorescu, unul dintre vechile cartiere ale orașului, este și unul dintre cele mai bine văzute.
Aici apartamentele scoase la vânzare sunt mai rare, iar cele care apar sunt căutate de către cumpărători. Și de către chiriași. E un cartier liniștit, cu loc de promenadă pe malul Someșului, cu trafic mai lejer, cu centre comerciale, săli de fitness, pădure în proximitate, o zonă, așadar, unde îți dorești să te stabilești pe termen lung.
O anexă mai nouă a cartierului Grigorescu este Donath Park, o zonă cu blocuri noi, cu o arhitectură modernă, cu compartimentări plăcute și prețuri accesibile. În acte, proprietățile de aici aparțin de Florești, însă fizic Donath Park este aflat în prelungirea străzii Donath din cartierul clujean Grigorescu.
Cartierul Gruia este delimitat de strada Horea (semicentrală), de cartierul Dâmbul Rotund și de Grigorescu. E un cartier „colinar”, care include și Parcul Cetățuia și stadionul CFR. Aici putem cumpăra apartamente la bloc sau case. E un cartier liniștit, din care putem ajunge rapid în centrul orașului, așadar, nu excludeți Gruia de pe lista zonelor în care merită să investiți!
Când veniți în Cluj dinspre Oradea sau Huedin, veți intra prin Florești, o comună care nu mai are nevoie de nici o prezentare, reprezentând deja un tradițional „dormitor” al Clujului. În Florești aveți însă toate facilitățile necesare vieții moderne, de la magazine la săli de fitness sau cinematografe (în centrul comercial Vivo).
Din Florești intrați în Mănăștur, cel mai mare cartier al orașului, pe care vi l-am prezentat pe larg aici.
Între Florești și Mănăștur există o zonă cu blocuri noi, Valea Gârbăului și Răzoare, două străzi unde găsiți apartamente la prețuri mai mici decât în vechile cartiere, dar bine construite și compartimentate. Accesul spre oraș este rapid, există mijloace de transport în comun de la Vivo și de la Roata, așa că zona nu este deloc una izolată.
Între Mănăștur și Centru găsim cartierul Plopilor, care include Parcul Rozelor, Parcul Iuliu Hațieganu, Sala Polivalentă, Cluj Arena și o zonă de promenadă pe malul Someșului. Vorbim, așadar, despre un cartier „verde”, foarte bine cotat, un cartier elitist în mentalitatea clujenilor, unul ideal pentru o investiție imobiliară.
Acesta este, pe scurt, Clujul imobiliar. Pentru mai multe lămuriri, brokerii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție la sediile din Centru (Bulevardul 21 Decembrie nr. 24, vizavi de Sora), din Gheorgeni (strada Liviu Rebreanu nr. 9, aproape de Interservisan) sau din Florești (strada Avram Iancu nr. 209).
Dacă doriți să investiți în Cluj și nu cunoașteți orașul, ideal este să veniți la unul dintre sediile noastre, unde un broker profesionist vă va consilia și vă va propune cele mai bune oferte, în funcție de preferințele și de bugetul disponibil.
Vă așteptăm, de luni până vineri, între orele 9 și 19, sau sâmbăta, între 9 și 13, la sediile noastre. Căutăm împreună, reușim împreună!