Care sunt mai bune? Locuințele din cărămidă sau cele din BCA?
Autor: Welt Imobiliare
Diverse
19/10/2021
Pe lângă lemn (prezentat în articolul anterior), cărămida și BCA-ul sunt materialele de construcție cele mai utilizate, atât la case, cât și pentru blocurile de locuințe.
Cărămida și BCA-ul au fost folosite și pentru ridicarea blocurilor comuniste, iar legendele urbane spuneau, mai demult, că e mai bine să deții un apartament într-un bloc din cărămidă, decât într-unul din BCA. Cele două materiale au evoluat în ultimele decenii, ca structură, compoziție și ca manoperă necesară pentru ca ele să devină, în final, „acasă”. Întrebarea însă a rămas: care sunt mai bune? Locuințele din cărămidă sau cele din BCA?
Răspunsul poate fi doar unul: ambele materiale sunt excelente, fiecare având avantaje și dezavantaje, în raport cu celălalt. În final însă decizia ține de buget, de timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru construirea unei case și... de gustibus!
Cărămida
Cărămida este de două tipuri: cărămidă plină (utilizată în trecut la structurile portante) și cărămidă celulară (cea cu goluri, folosită în prezent pentru construcțiile cu stâlpi și grinzi de susținere, din beton armat).
Față de vechea cărămidă plină, mai noua cărămidă cu goluri are două avantaje majore: este termo și fonoizolantă (acum este disponibilă pe piață chiar și cărămidă plină prevăzută cu goluri care îi conferă anumite proprietăți termoizolante).
Cărămida celulară se așază mai ușor într-o construcție, fiind prevăzută cu ghidaje, pe când cea plină trebuie poziționată cu mai multă atenție, piesă cu piesă (ceea ce înseamnă o manoperă mai scumpă și un timp îndelungat de montaj).
Cărămida plină consumă și mai mult material liant decât cea celulară, care se zidește cu mai puțin mortar, deci cu costuri mai mici.
Cărămida plină este singura care poate fi utilizată pentru pereți structurali, dar în prezent structura de rezistență pentru majoritatea construcțiilor presupune stâlpi, grinzi și planșee din beton armat, pentru siguranță sporită, în cazul unui seism.
Ca să conchidem, cărămida cu goluri este preferata timpurilor moderne, reducând durata șantierului și costurile cu mâna de lucru, oferind o mai bună izolație termică față de cărămida clasică. Cărămida plină poate fi folosită însă pentru structuri portante, de rezistență, și pentru anexele casei, care nu necesită încălzire.
Cărămida celulară se montează mai ușor, mai ieftin și mai repede decât cea clasică, plină, însă campionul rapidității de construcție este BCA-ul.
BCA-ul
BCA-ul (betonul celular autoclavizat) a fost perfecționat în anii 1920, în Suedia, devenind popular pentru calitățile sale: este un material prefabricat ușor, termoizolant, care se montează facil, cu costuri reduse. E, în plus, rezistent la foc și la mucegai.
Având o greutate mică, BCA-ul este ușor de manipulat pe șantier. Cu o greutate mai mare, cărămida necesită și o structură de rezistență mai solidă și mai multă mână de lucru.
Blocurile din BCA, de diferite dimensiuni, se zidesc cu un mortar special, care trebuie aplicat în strat subțire, reducându-se astfel pierderile de material liant, specifice procesului de zidire cu cărămidă. În plus, BCA-ul are o versatilitate deosebită, permițând adaptări cu puține eforturi, chiar pe șantier, plăcile putând fi tăiate direct cu fierăstrăul.
Ca material de construcție, BCA-ul oferă un foarte bun raport cost/beneficiu, ceea ce îl recomandă, în fața cărămizii, dacă aveți un buget modest pentru realizarea casei, care poate fi ridicată din BCA într-un timp redus chiar la jumătate față de un imobil din cărămidă (chiar și cu mai puțini muncitori). Un termoizolant mai eficient decât cărămida, BCA-ul presupune și costuri diminuate pentru anveloparea termică a clădirii.
Indiferent că vă doriți un apartament într-un bloc construit înainte de Revoluție, din cărămidă sau din BCA, ori într-un bloc nou, consilierii Welt Imobiliare vă stau la dispoziție cu proprietăți în care vă veți simți acasă. Avem în portofoliu și numeroase case și terenuri, numai bune pentru a vă ridica o locuință spațioasă, fie ea din cărămidă, lemn sau BCA!